Blog

 

Νέα Σμύρνη: Το «Φιλέτο» στην Αγορά Ακινήτων της Αθήνας


Η Νέα Σμύρνη είναι μια από τις πιο ενεργές περιοχές στο real estate των Νοτίων Προαστίων. Το μεσιτικό γραφείο μας διαθέτει την τεχνογνωσία που χρειάζεστε είτε θέλετε να αγοράσετε είτε να πουλήσετε ακίνητο σε αυτή την όμορφη γειτονιά της Αθήνας.

https://www.mesitiko-psarris.gr/uploads/%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%20%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF%20%CE%BD%CE%AD%CE%B1%20%CF%83%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%B7.jpg

Τόπος εγκατάστασης προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ένα όνομα που συνδέεται με τη Σμύρνη, μία πόλη-σύμβολο γεμάτη προνόμια και ιστορία που της χάρισε η θέση της ως σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Όπως η θρυλική Σμύρνη της Μικράς Ασίας, έτσι και η Νέα Σμύρνη της Αθήνας έμελλε να αποκτήσει τη δική της μοναδική φήμη. Και όχι άδικα. Με την εξαιρετική της ρυμοτομία, τη γειτνίασή της με το κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και τη μικρή απόσταση από τον Πειραιά και το παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου η Νέα Σμύρνη έγινε γρήγορα ένα από τα πιο περιζήτητα μέρη για να ζει κανείς. Στα τόσα γεωγραφικά πλεονεκτήματά της προστίθενται η διάσημη πλατεία της που συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματά της, τα εστιατόρια και τα καφέ και φυσικά το Άλσος της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Σμύρνη συναγωνίζεται στην αγορά ακινήτων περιοχές των Νοτίων και Βορείων Προαστίων που ανέκαθεν θεωρούνταν περιζήτητες και ακριβές.

Σ’ αυτή την πανέμορφη γωνιά της Αθήνας, το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Plus και ειδικότερα η ομάδα μας Psarris Team έχει ξεχωριστή δράση και εμπειρία: Η Νέα Σμύρνη είναι η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό αναθέσεων και πωλήσεων στο διάστημα των 10 ετών που συνεργαζόμαστε με το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο του κόσμου και της χώρας. Γνωρίζουμε την περιοχή επομένως άριστα, όπως γνωρίζουμε και την αγορά των ακινήτων της. Ας δούμε όμως γιατί η Νέα Σμύρνη είναι τόσο ξεχωριστή.

Η ακατοίκητη περιοχή που διαδέχτηκε μια κοσμοπολίτισσα

Η περιοχή που σήμερα σφύζει από ζωή, ήταν κάποτε μια καθαρά αγροτική έκταση η οποία μάλιστα ήταν ακατοίκητη από την αρχαιότητα. Ήταν μόλις μετά την Μικρασιατική Καταστροφή που το ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε εκτάσεις στην περιοχή αυτή για να στεγαστούν οι πρόσφυγες τόσο από τα Ιωνικά Παράλια (Σμύρνη, Αϊβαλί, Τσεσμέ κ.ά.) όσο και από την κεντρική και νότια Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη.

Η Νέα Σμύρνη για την ακρίβεια, είναι μοναδική περίπτωση προσφυγικού οικισμού που όχι μόνο δημιουργήθηκε σε ακατοίκητη περιοχή αλλά σχεδιάστηκε εξαρχής ως αστικός. Εδώ ιδρύθηκαν το πρώτο εξατάξιο Γυμνάσιο, η Ευαγγελική Σχολή, δύο Δημοτικά Σχολεία ενώ λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαινιάστηκε η περίλαμπρη Αγία Φωτεινή με το διάσημο καμπαναριό, αντίγραφο του θρυλικού καμπαναριού στον ομώνυμο ναό της πολύπαθης Σμύρνης που ανατινάχτηκε το 1922. Το υπέροχο Άλσος της Νέας Σμύρνης που σήμερα αποτελεί πόλο έλξης, φυτεύτηκε το 1924 φιλοξενώντας εξαρχής σπουδαίες εκδηλώσεις όπως οι «Αγροτικές Γιορτές» και τα «Ανθεστήρια». Την ίδια εποχή ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Σμύρνης, ο σημερινός Μίλωνας ενώ ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ ο οποίος είχε ιδρυθεί στη Σμύρνη το 1890 εγκαταστάθηκε στην πόλη όταν ολοκληρώθηκε το Δημοτικό Στάδιο, ήτοι το 1940.

Η ανάπτυξή της ήταν ραγδαία. Από τους μόλις 210 κατοίκους που είχε το 1928, στα 1933 έφτασε τους 6.500 ενώ λίγο πριν από το 1940 είχε πληθυσμό 15.000. Ο πληθυσμός αυξανόταν σταθερά για να φέρει, όπως θα δούμε, μία πρωτόγνωρη οικοδόμηση που πλέον γνωρίζει νέα δόξα.

Νέα Σμύρνη, μια περιζήτητη αγορά ακινήτων

Οι πρώτες πολυκατοικίες εμφανίστηκαν στη Νέα Σμύρνη μεταξύ 1955-1960, γύρω από την κεντρική πλατεία και την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ο κατασκευαστικός πυρετός ήταν τόσο έντονος που σύντομα εξαφανίστηκαν όλοι οι ελεύθεροι χώροι. Τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη οικοδομείται προς ύψος. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξε, όπως στις περισσότερες περιοχές, μία οικοδομική δυσπραγία, ωστόσο σήμερα στη Νέα Σμύρνη ο κατασκευαστικός πυρετός έχει και πάλι αρχίσει με την ανέγερση όλο και νέων πολυώροφων κτιρίων με σύγχρονες κατοικίες – και με τιμές, ανάλογες με τη φήμη της περιοχής. Οι γειτονιές, ειδικά, γύρω από την πλατεία και το Άλσος είναι και οι πιο εμπορικές, με τις υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο και τη μεγαλύτερη ζήτηση. Πιο οικονομικά ακίνητα βρίσκει κανείς στην Άνω Νέα Σμύρνη η οποία έχει ως επί το πλείστον στενότερους δρόμους και μικρότερα οικοδομικά τετράγωνα.

Τα ακίνητα για τα οποία το γραφείο μας έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι από 50 τ.μ. μέχρι και 150 τ.μ., με 2 ή 3 υπνοδωμάτια και κατασκευασμένα από το 1975 μέχρι και το 2000, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών σε μεγέθη από 70 έως 120 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως και σε άλλες περιοχές των Νοτίων Προαστίων η ζήτηση για τα ακίνητα εικοσαετίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, γιατί τα κτίρια που κατασκευάστηκαν από το 2000 και έπειτα είναι αντισεισμικά, διαθέτουν πάντοτε πάρκινγκ και ευρύχωρο ανελκυστήρα, μεγάλους εξώστες, καθώς και καλές μονώσεις, ενώ πωλούνται σε τιμές τουλάχιστον 15% κάτω από τις τιμές των νεόδμητων. Από την άλλη, τουλάχιστον στη Νέα Σμύρνη, τα ακίνητα αυτά είναι συνήθως εμπορικές, συμβατικές κατασκευές, με σχετικά μικρά υπνοδωμάτια, μικρά μπάνια, ενώ ορισμένα από αυτά χρήζουν κάποιας ανακαίνισης.

Η επόμενη πιο δημοφιλής κατηγορία διαμερισμάτων είναι εκείνη των κτιρίων που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1985 και 2000. Τα παλαιότερα εξ αυτών έχουν συνήθως πιο άνετους χώρους, ένα λιγότερο υπνοδωμάτιο σε σχέση με τα νεόδμητα ή τα εικοσαετίας και μικρότερους εξώστες. Επίσης, δεν διαθέτουν θέση στάθμευσης -και αν έχουν, δεν είναι υπογείου. Ωστόσο, αυτά τα κτίσματα έχουν έναν πιο «αριστοκρατικό» αέρα, μεγάλους χώρους υποδοχής, ανεξάρτητες κουζίνες που μερικοί ακόμα προτιμούν, δεν έχουν κλεισμένους ημιυπαίθριους κ.ά. Όσο πλησιάζουμε προς το 2000, τα διαμερίσματα μοιάζουν σε χαρακτηριστικά και σχεδιασμό με εκείνα των νεότερων κατασκευών, αλλά με τιμές αρκετά πιο προσιτές.

Αν διαθέτετε ακίνητο στη Νέα Σμύρνη και θέλετε να μάθετε την τρέχουσα εμπορική του αξία ή σκέφτεστε την πώληση ή ενοικίασή του, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η RE/MAX Plus και η Psarris Team, είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ιδιοκτησία σας σε αυτή την πολυαγαπημένη γειτονιά η οποία μάλιστα πριν από μόλις ένα χρόνο ψηφίστηκε –σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian- ως μία από τις 10 καλύτερες γειτονιές της Ευρώπης!