Blog

 

Πώληση Σπιτιού με τους Καλύτερους Όρους - Πώς;


http://www.mesitiko-psarris.gr/uploads/%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%85.jpg

Η πώληση σπιτιού ή αν θέλετε, η αγορά σπιτιού, είναι μια διαδικασία που βασίζεται κυρίως στο συναίσθημα. Η προετοιμασία του χώρου του σπιτιού σαν να πρόκειται να αποδεχτείτε καλεσμένους, θα αγγίξει το συναίσθημα των υποψήφιων αγοραστών και θα διευκολύνει την πώληση. Ως μεσιτικό γραφείο RE/MAX Psarris, συμβουλεύουμε πάντοτε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσέχουν ιδιαίτερα τα παρακάτω σημεία:

Επισκευές

Η πρώτη εικόνα που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος όταν μπαίνει στο σπίτι σας και τα συναισθήματα που θα του δημιουργήσει, είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική του απόφαση. Ένα σπίτι που δείχνει εγκαταλελειμμένο, κακοσυντηρημένο και βρώμικο, εκπέμπει μια αρνητική αύρα την οποία λαμβάνει ο επισκέπτης και σχεδόν πάντα το απορρίπτει.

Ξεκινήστε την πώληση του ακινήτου σας από τα βασικά, την επιδιόρθωση βλαβών, όπου αυτές υπάρχουν. Στη συνέχεια, φροντίστε να βάψετε το σπίτι σας, επισκευάστε τα πατώματα, τις πόρτες, αντικαταστήστε τις καμένες λάμπες και φτιάξτε πρίζες και διακόπτες. Μην ξεχνάτε ότι οι αγοραστές θα εντοπίσουν τις όποιες ατέλειες και είναι βέβαιο ότι θα βρουν αφορμή να σας κάνουν μικρότερη από την επιθυμητή προσφορά.

Καθαριότητα και γενικότερη εικόνα του σπιτιού

Στην πρώτη εντύπωση συμβάλει και η καθαριότητα του χώρου. Συνεπώς, φροντίστε να μην υπάρχει ακαταστασία στους χώρους που θα επισκεφθούν οι υποψήφιοι αγοραστές και το σπίτι να μυρίζει καθαριότητα. Σφουγγαρίστε, ξεσκονίστε, απομακρύνετε κούτες και σκουπίδια. Αν δεν έχετε τρόπο να απομακρύνετε κάποια αντικείμενα που δεν πρέπει να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, στο χωλ, στο σαλόνι ή στην κουζίνα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα υπνοδωμάτιο ως προσωρινό χώρο αποθήκευσής, παρά να βρίσκονται διάσπαρτα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των υποψηφίων αγοραστών.

Φωτισμός και αερισμός

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να έχετε νωρίτερα αερίσει το χώρο. Ανοίξτε πόρτες και παράθυρα και στη συνέχεια, αρωματίστε το χώρο, ειδικά τα μπάνια. Σε ό,τι αφορά στον φωτισμό, ο γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει να προτιμούμε να δείχνουμε το σπίτι μας με φυσικό φωτισμό, όχι αργά το βράδυ. Ακόμα και την ημέρα, πάντως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα φωτιστικά που δημιουργούν ατμόσφαιρα, πχ τον κρυφό φωτισμό, κάποια επιδαπέδια φωτιστικά κ.α. Επίσης, τους χειμερινούς μήνες και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, ανάψτε -αν το σπίτι διαθέτει- το τζάκι. Η αίσθηση της θαλπωρής και της ζεστασιάς που δημιουργεί το τζάκι το χειμώνα είναι μοναδική και θα συμβάλει στο να έχουν οι υποψήφιοι αγοραστές θετικές αναμνήσεις από την επίσκεψή στο σπίτι σας. Τέλος, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και κάποια κεριά, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Προσοχή στα κατοικίδια

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν τα κατοικίδια ζώα. Όμως, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης με σκοπό των αγορά ακινήτου, το κατοικίδιό σας μπορεί να είναι ενοχλητικό, να μην σας αφήσει να συζητήσετε με τον ενδιαφερόμενο όπως θα θέλατε, ενώ υπάρχει η πιθανότητα ο υποψήφιος αγοραστής να φοβάται τα ζώα, αλλά να ντρέπεται να σας το πει για να μην σας προσβάλλει. Φυσικά, υπάρχουν και οι αλλεργίες σε συγκεκριμένα ζώα και το τρίχωμά τους, ενώ, ακόμα και στα πλαίσια του παιχνιδιού με ένα κατοικίδιο, μπορεί να υπάρχουν ατυχήματα σε ρούχα ή υποδήματα, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε. Συνεπώς, μια καλή ιδέα είναι να αφήσετε για λίγη ώρα το κατοικίδιό σας στο μπαλκόνι ή σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού, μέχρι να αποχωρήσουν οι επισκέπτες.

Φωτογράφιση και διαφήμιση

Η φωτογράφιση του σπιτιού σας θα πρέπει να ακολουθεί την παραπάνω λογική. Μην φωτογραφίσετε αν δεν έχετε ολοκληρώσει όλες αυτές τις ενέργειες. Βλάβες, ακαταστασία, κακός φωτισμός, όλα αυτά θα αποτυπωθούν στις φωτογραφίες, με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα της αγγελίας να είναι μειωμένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη διαφήμιση του σπιτιού σας, χρησιμοποιήστε όλα τα μέσα που διαθέτετε και μην διστάσετε να ενημερώσετε τον κύκλο σας, φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το σπίτι πωλείται σε φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο και ειδικά αν σας ενδιαφέρει η ταχύτητα της πώλησης, η ενημέρωση του κύκλου σας μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Συνοδευτικά έγγραφα ακινήτου και προετοιμασία

Το σπίτι σας συνοδεύεται από έγγραφα, τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια και σχέδια, απόσπασμα κτηματολογίου κ.α. Ορισμένα από αυτά προϋπάρχουν, άλλα θα πρέπει να συγκεντρωθούν στη συνέχεια. Φροντίστε να έχετε έτοιμα όλα τα βασικά έγγραφα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα παρέχετε στον υποψήφιο αγοραστή όταν θα ζητηθούν.

Είναι λάθος να μην έχετε την οικοδομική άδεια και τα σχέδιά της ή τουλάχιστον να μην γνωρίζετε τον αριθμό της οικοδομικής άδειας. Πολλοί ενδιαφερόμενοι ζητούν την κάτοψη του σπιτιού, για να την προσκομίσουν στον μηχανικό τους και να πάρουν μια προσφορά ανακαίνισης ή να διαπιστώσουν αν μπορεί να δημιουργηθεί τρίτο υπνοδωμάτιο ή WC. Και όλα αυτά, πριν σας μεταφέρουν την οικονομική προσφορά τους. Αντιστοίχως στην περίπτωση των οικοπέδων, θα πρέπει να έχετε πρόσφατο τοπογραφικό.

Αν όλα αυτά δεν υπάρχουν τη στιγμή που θα ζητηθούν, θα καθυστερήσει η πώληση του σπιτιού, με αποτέλεσμα είτε να χαθεί πολύτιμος χρόνος, είτε να χαθεί οριστικά ο υποψήφιος αγοραστής.

Η βοήθεια ενός καλού μεσίτη ακινήτων

Όπως έχουμε πει, υπάρχουν 3 τρόποι να πουλήσει κανείς το σπίτι του.

- Μόνος του.

- Συνεργαζόμενος με πολλούς μεσίτες.

- Αναθέτοντάς το σε ένα μόνο μεσίτη ο οποίος θα αναλάβει τα πάντα.

Στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, η πλειονότητα των αγοραπωλησιών γίνεται με τη διαμεσολάβηση μεσίτη. Οι λόγοι που ένας ιδιοκτήτης αποφασίζει να αναθέσει σε επαγγελματία την πώληση σπιτιού είναι οι εξής:

- Απειρία στις αγοραπωλησίες.

- Έλλειψη χρόνου να εμπλακεί σε όλες τις φάσεις της αγοραπωλησίας.

- Φόβος και ανασφάλεια μήπως κάνει κάποιο σοβαρό λάθος.

- Αδυναμία ή απροθυμία να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές.

Σε αυτή τη φαινομενικά πολύπλοκη (και τρομαχτική για ορισμένους) διαδικασία, ένας πολύ καλός μεσίτης μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Στο RE/MAX Psarris, με την πολυετή εμπειρία μας στην πώληση σπιτιού και ειδικότερα στα Νότια Προάστια, είμαστε συνεχώς δίπλα στον πωλητή, από την εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου μέχρι και την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου, ακόμα και μετά την υπογραφή αυτού. Έτσι, φροντίζουμε να αποφευχθούν τα συχνά λάθη του πωλητή κατά τη διαδικασία πώλησης ακινήτου, με τον ιδιοκτήτη να νιώθει ασφαλής και σίγουρος ότι το ακίνητό του, αφενός θα έχει την καλύτερη δυνατή προβολή, αφετέρου θα απαλλαχθεί ο ίδιος από χρονοβόρες και πολλές φορές επίπονες και δυσάρεστες ενέργειες. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

- Πολεοδομικός προέλεγχος του ακινήτου με έμπειρο μηχανικό.

- Έλεγχος πιθανών ασυμφωνιών μεταξύ τίτλου ιδιοκτησίας, Ε9 και πολεοδομικής άδειας.

- Συγκριτική ανάλυση αγοράς για τη σωστότερη εκτίμηση της αρχικής τιμής προς αποφυγή σπατάλης πολύτιμου χρόνου.

- Σχεδιασμός εξατομικευμένου πλάνου προώθησης και προετοιμασία του ακινήτου (περιλαμβάνονται επαγγελματική φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση, φωτογραφίες 360 μοιρών και 3d εικονική περιήγηση, VIP αγγελίες στα δημοφιλέστερα sites αγγελιών, φυλλάδια και flyers, χορηγούμενες αγγελίες στα social media, ενημέρωση όλων των γραφείων και συνεργατών της RE/MAX, συνεργασία με μεσίτες ακόμα και εκτός του δικτύου της RE/MAX κ.α.).

- Συγκέντρωση των απαραίτητων για το συμβόλαιο δικαιολογητικών και συντονισμός όλων των εμπλεκομένων μερών.

Πώληση σπιτιού στην καλύτερη τιμή

Στους ιδιοκτήτες που μας αναθέτουν την πώληση σπιτιού, εμείς στο RE/MAX Psarris προσφέρουμε όλα τα παραπάνω, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη πώληση σπιτιού και στην καλύτερη τιμή της αγοράς. Αν ενδιαφέρεστε και εσείς για την πώληση σπιτιού στα Νότια Προάστια, καλέστε μας τώρα στα τηλέφωνα επικοινωνίας του site μας ή απλώς συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.