Οι Παγίδες στην Αγορά Ακινήτου

Δείτε πως θα κερδίσετε αποφεύγοντας τα λάθη των άλλων

 

Παγίδες στην Αγορά ΑκινήτουΌσοι έχουν στο παρελθόν ασχοληθεί με την αγορά ακινήτου, γνωρίζουν πόσο χρονοβόρα αλλά και επίπονη μπορεί να αποδειχθεί η προσπάθεια εύρεσής του. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση, από τον ασφάλεια στην καχυποψία και αντίστροφα. Και αυτές οι συναισθηματικές μεταπτώσεις μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια διαδικασία με πολλές παγίδες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι:


1. Ελλιπής πολεοδομικός έλεγχος.

Εκτός του νομικού ελέγχου, εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος (πολεοδομικός, στατικός κλπ) από μηχανικό, κάτι που πολλοί αγοραστές αμελούν. Πολλά οικιστικά ακίνητα αποτελούνται από χώρους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια και αυθαίρετους χώρους. Οι χώροι αυτοί είτε έχουν τακτοποιηθεί, είτε τακτοποιούνται από τον πωλητή πριν το οριστικό συμβόλαιο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναθέσετε σε μηχανικό τον έλεγχο των εγγράφων νομιμοποίησης ή τη διακριτική επίβλεψη της διαδικασίας νομιμοποίησης σε συνεργασία με το μηχανικό του πωλητή. Αντίστοιχοι έλεγχοι απαιτούνται στην αγορά οικοπέδου, που αφορούν κυρίως την οικοδομησιμότητά του.


2. Λανθασμένοι χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην αγορά ακινήτου. Πολλοί αγοραστές υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους να διαπραγματεύονται και υποπίπτουν σε λάθη που μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθειά τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ο στόχος κάθε διαπραγμάτευσης δεν είναι να “ρίξουμε” την άλλη πλευρά, αλλά να καταλήξουμε σε μια “win-win” συμφωνία. Στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στόχος είναι κατά κύριο λόγη η κατάληξη σε μια δίκαιη και για τα δύο μέρη τιμή πώλησης.

Κάποιες γενικές συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε είναι:

  1. Μην έχετε ως δεδομένο ότι όλες οι τιμές είναι συζητήσιμες.
  2. Μη βιάζεστε να δώσετε την τελική σας προσφορά.
  3. Από την άλλη, αποφύγετε να κάνετε μια πολύ χαμηλή προσφορά, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως “προσβλητική” και να σημάνει το άδοξο τέλος των συζητήσεων.
  4. Πείτε την προσφορά σας από κοντά και όχι από το τηλέφωνο.
  5. Προσπαθήστε να έρθετε στη θέση του πωλητή και να του τονίσετε ότι σκοπός σας είναι η εύρεση μιας κοινά αποδεκτής τιμής.
  6. Χρησιμοποιήστε τον μεσίτη σας, αν είστε βέβαιοι ότι γνωρίζει καλά τον πωλητή και ότι μπορεί να επικοινωνήσει με εκείνον καλύτερα από εσάς. Οι περισσότεροι μεσίτες είναι εκπαιδευμένοι στις διαπραγματεύσεις και με μεγάλη εμπειρία στο “κλείσιμο deals”.
  7. Το αντικείμενο μιας διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο η τιμή πώλησης. Μπορεί να είναι ο χρόνος παράδοσης του ακινήτου, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, η επίπλωση, ο τρόπος πληρωμής κ.α. Να είστε έτοιμοι να υποχωρήσετε σε ορισμένα από εκείνα που μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη αξία για εσάς, για να κερδίσετε σε κάποια άλλα.


3. Κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς προκαταβολή.

Πρόκειται για μια ατυχή επιλογή και αυτό γιατί πιθανότατα ο πωλητής θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και με άλλους υποψήφιους αγοραστές. Δεν υπάρχει ουσιαστική συμφωνία χωρίς “αρραβώνα”. Και επειδή η προκαταβολή με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό δεν δεσμεύει απόλυτα τα δύο μέρη, αν είναι δυνατόν, προτιμήστε τη λύση του συμβολαιογράφου.


4. Υπερεκτίμηση των οικονομικών σας δυνατοτήτων.

Είτε γιατί αγνοούν τα έξοδα αγοράς ακινήτου, είτε γιατί εσφαλμένα πιστεύουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν δανειακή χρηματοδότηση, πολλοί αγοραστές σπαταλούν χρόνο σε ακίνητα που είναι εκτός των δυνατοτήτων τους. Ενημερωθείτε για τα έξοδα αγοράς ακινήτου από τον μεσίτη σας, έτσι ώστε να υπολογίσετε το καθαρό ποσό που διαθέτετε για την αγορά. Παράλληλα, επισκεφθείτε κάποιο έμπειρο τραπεζικό σύμβουλο, για να διαπιστώσετε το ύψος του δανείου που το οικονομικό σας προφίλ σας επιτρέπει να αιτηθείτε.


5. Προσπερνώντας ένα εξαιρετικό ακίνητο πιστεύοντας ότι θα βρείτε καλύτερο.

Αν νομίζετε ότι τα ακίνητα που βλέπετε θα σας περιμένουν εκεί για πάντα, κάνετε λάθος. Όταν βρείτε ένα ακίνητο που σας ενθουσιάζει, δώστε την προσφορά σας. Σε λίγες μέρες, ίσως να είναι πια αργά. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αγοραστές να επιστρέφουν σε ένα από τα πρώτα ακίνητα που είδαν, για να διαπιστώσουν μετά λύπη τους ότι δεν είναι πια διαθέσιμο. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.


6. Αφήνοντας τις “λαμπερές” λεπτομέρειες να σας παρασύρουν, αντί να αναγνωρίζετε τις ουσιαστικές αρετές ενός ακινήτου.

Μην παρασύρεστε από εκείνα που μπορούν να έλκουν το μάτι, μια αστραφτερή αλλά φθηνή ανακαίνιση κλπ. Επικεντρωθείτε στα ουσιαστικά στοιχεία του ακινήτου, όπως η στατική του επάρκεια, η κατάσταση των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η μόνωση της οροφής κ.α.


7. Εξαγωγή συμπερασμάτων χωρίς να έχετε επισκεφθεί αρκετές φορές το ακίνητο και σε διαφορετικές ημέρες και ώρες.

Είναι προφανές ότι μια φορά δεν είναι αρκετή. Επιλέξτε διαφορετική μέρα και ώρα για την επόμενη επίσκεψή σας. Ρωτήστε αν στις παρακείμενες οδούς πραγματοποιούνται υπαίθριες λαϊκές αγορές και πότε. Αν τις πρωινές ώρες η εύρεση θέση στάθμευσης μοιάζει εύκολη, επισκεφθείτε το ακίνητο βραδινή ώρα, αλλά και το Σαββατοκύριακο.


8. Ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τους περίοικους και τη γειτονιά του ακινήτου.

Ακόμα και αν το ακίνητο που έχετε επιλέξει μοιάζει το ιδανικό για εσάς, ένας κακός γείτονας μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε για την επιλογή σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αγοραστές υποχρεώθηκαν να πουλήσουν άμεσα το ακίνητο που μόλις αγόρασαν, εξαιτίας προβλημάτων με κάποιο ένοικο της πολυκατοικίας. Όσο είναι δυνατόν, γνωριστείτε με τους περίοικους και συγκεντρώστε πληροφορίες για αυτούς. Αν ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ο ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητό του, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε καλά για το αν θα πρέπει να είστε εσείς ο αγοραστής.


Αγορά Ακινήτου με τη Βοήθεια μας

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, η αγορά ακινήτου μπορεί να φαντάζει μια απλή διαδικασία, όμως στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη. 

Ενδιαφέρεστε για αγορά κατοικίας στα Νότια Προάστια; Το γραφείο μας διαθέτει όλους τους επαγγελματίες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι σε κάθε φάση της διαδικασίας εύρεσης ακινήτου. Μεσίτες ακινήτων, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και τραπεζικοί σύμβουλοι βρίσκονται πάντοτε στη διάθεσή σας. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή επιλογή επαγγελματιών, μπορεί να εξοικονομήσει για εσάς χρόνο, αλλά και χρήμα. Όποια και αν είναι η ανάγκη σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.